KHACHAPURI PIZZA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
1 cawan Air suam
2 1/4 sudu kecil Yis Segera
1/2 cawan Susu suam
3 sudu besar Minyak Zaitun
4 cawan Tepung Gandum / Tepung Roti
1/2 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam

ISIAN CHEESE:
2 paket PERFECT ITALIANO MOZARELLA CHEESE
1 paket PERFECT ITALIANO PARMESAN CHEESE
4 biji Kuning Telur

SAPUAN:
1 Kuning Telur + 1 sudu besar susu cair
Butter
3 sudu besar Bijan
PENYEDIAAN:
  1. Satukan air suam, yis dan sedikit gula, kacau dan biarkan selama 6-7 minit hingga berbuih.
  2. Satukan tepung, garam dan gula dalam mangkuk besar.
  3. Tuang susu suam, bancuhan yis dan minyak zaitun.
  4. Uli hingga menjadi doh. Tutup doh dan rehatkan selama 20 minit.
  5. Kemudian uli lagi selama 4-5 minit.
  6. Tutup doh dengan tuala dapur dan biarkan mengembang 2 kali ganda pada suhu bilik.
  7. Bahagikan doh kepada 4 atau 6 bahagian sama saiz,
  8. Uli dan bulatkan doh menjadi bebola.
  9. Tutup kembali dengan tuala dapur dan rehatkan selama 15-20 minit suhu bilik.
  10. Untuk isian, satukan kedua PERFECT ITALIANO MOZZARELLA DAN PARMESAN CHEESE.
  11. Panaskan oven pada suhu 180C.
  12. Canai doh menjadi bulatan 9in.
  13. Letak sedikit campuran cheese di kedua belah tepinya.
  14. Kemudian gulung kedua tepi nya hingga menutupi cheese.
  15. Bentukkan seperti boat dan isi tengahnya dengan cheese hingga penuh.
  16. Sapu dengan kuning telur dan tabur dengan bijan.
  17. Bakar selama 20 minit dan kemudian keluarkan dari oven.
  18. Buat lubang di tengahnya dan letak kuning telur.
  19. Bakar semula selama 2-3 minit.
  20. Angkat dan letak kiub mentenga dan taburan daun parsley.



KHACHAPURI PIZZA