Roti Jala

Bahan-bahan
250gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
400ml air / susu cair
1 sudu besar majerin cair
sedikit pewarna kuning telur

Cara-cara
1. Satukan semua bahan, gaul atau kisar hingga sebati, Kemudian tapis.
2. Tuangkan sedikit adunan kedalam acuan roti jala dan kirai bermula dari tepi berpusing hingga ke tengah kuali dengan teknik putaran diatas kuali leper.


3. Biarkan sekejap, apabila adunan mengering. Angkat, lipat kiri dan kanan dan gulung.
4. Dihidangkan bersama kuah kari.

*** Jika adunan masih pekat tambahkan sedikit air.  Pastikan aliran adunan lancar dan tidak tersekat apabila keluar dari acuan roti jala


Gulai Ayam / Daging

Bahan-bahan:
250 gram daging atau 1/2 ekor ayam
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 biji kentang di potong dadu
1 tangkai daun kari
1 bungkus kecil rempah kari daging (bancuh dengan ¼ cawan air)
1 sudu makan kerisik - jika suka
2 sudu makan minyak masak
1 1/2 sudu teh garam atau secukup rasa

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk dan daun kari sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga terbit minyak.
3. Masukkan daging/ayam dan kentang. Kacau rata.
4. Masukkan santan cair dan kerisek dan biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan santan pekat. Biarkan mendidih dan reneh lagi sehingga nampak naik minyak.
6 Masukkan garam, kacau dan biarkan pekat. Tutup api. Angkat dan hidang bersama roti jala.