Spagetthi Balognese
Bahan-bahan
1 bungkus spaghetti (500gm)

Bahan-bahan
2 sudu besar minyak zaitun
4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
1 labu bawang besar di di potong dadu
400 gm daging kisar
500 ml air
1 kiub stok daging
2 biji buah tomato di potong dadu
1/2 batang carrot di potong dadu
1 tin cendawan butang di hiris
1 biji ubi kentang di potong dadu
1 botol besar sos tradisional Prego
3 sudu besar tomato sos/tomato pure
Oregano dan Parsley secukupnya
Parutan keju jika suka
Bebola daging secukupnya jika suka
Gula & garam secukup rasa


Cara membuatnya
1. Rebus spagetthi dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut.  Toskan.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar hingga keemasan. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan sedikit kering.  Masukkan air, carrot dan ubi kentang biarkan sekejap supaya empuk.
3.  Masukkan sos tomato, cendawan, tomato dadu, sos prego,stok,oregano, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
4. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
5. Rebus bebola daging, toskan airnya. Sajikan dengan spaghetti dan taburan keju