Apple Crumble Cheese Pie

Pastri Pai
250gm tepung gandum
140gm mentega sejuk
2 sudu besar gula kaster
1 biji kuning telur
40ml air sejuk

Cara-cara :
1.  Gaulkan tepung, gula dan mentega dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
2.  Masukkan telur dan tambahkan air, uli hingga menjadi doh.
3.  Bungkus doh dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum di gunakan.


Inti Pai
4 biji epal hijau di potong dadu
60gm gula kaster
3/4 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu besar jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
1 sudu kecil tepung gandum


Cara :  Satukan semua bahan inti dan masak dalam kuali non-stick hingga pekat.  Kemudian sejukkan.

Bahan Tabur - jika suka
50gm parutan keju cheddar
50gm parutan keju parmesan
Walnut / macadamia di panggang dan di cincang kasar

Topping Crumble
80gm mentega
60gm gula
120gm tepung gandum

Cara :  Satukan semua bahan crumble, gaul dengan menggunakan hujung jari menjadi seperti serbuk roti.

Cara Menyediakan :
1.  Canai doh di antara 2 keping plastik sehingga setebal 3mm.  Tekan ke dalam acuan pai 23sm yang telah di gris terlebih dahulu.  Cucuk pastri dengan garpu, kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.


2.  Bakar kulit pastri selama 15 minit pada suhu 180C.  Biarkan sejuk.
3.  Keluarkan kulit pastri dari acuan dan letakkan di dalam dulang pembakar.


4.  Masukkan inti ke dalam kulit pai separuh masak kemudian bakar selama 25 minit pada suhu 180C.
5.  Keluarkan dari ketuhar dan tabur dengan bahan-bahan tabur.  Bakar selama 5 minit lagi.
6.  Keluarkan dari ketuhar dan akhir sekali tabur dengan topping crumble dan bakar selama 15minit atau sehingga keperangan.