Doh Asas Piza
Bahan :
500 gm Tepung roti
20 gm gula
10 gm garam
50 gm Minyak jagung/minyak zaiton
10 gm yis segera
310 gm air sejuk
1 gm pembaik roti
Cara membuat :
1. Panaskan ketuhar. Griskan dulang pembakar.
2. Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan.
3. Campurkan rata-rata tepung ,garam, susu tepung, gula dan pembaik roti.
4. Buat lubang di tengah dan tuangkan telur, bancuhan yis dan air. Uli rata.
5. Masukkan butter dan uli lagi hingga doh menjadi licin.
6. Rehatkan doh selama 15 monit atau hingga 2 kali ganda saiz asal.
7. Uli sebentar untuk membuang angin dan leperkan doh dan letak di atas dulang.
8. Doh pizza boleh dibakar terlebih dahulu selama 5 minit sebelum diletakkan topping.
9. Letakkan topping :
- Sapu sos pada doh pizza
- Letakkan topping
- Tabur keju parut
10. Bakar pada suhu 210º C selama 15 minit.
Sos piza
Bahan :
250 gm bawang besar – potong dadu
5 gm bawang putih – cincang halus
500 gm tomato (masak)
½ tin tomato puri
50 ml minyak jagung/minyak zaiton
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 camteh Oregano
Cara membuat :
1. Celurkan tomato, buang biji dan biji tomato. Cincang kasar.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
3. Masukkan tomato dan tomato puri. Masak hingga sebati.
4. Masukkan semua herba dan bahan perasa. Sesuaikan rasanya.
5. Angkat dan sejukkan sos tersebut.
Topping
½ tin cendawan butang – hiris halus
100 gm mixed vegetable
100 gm bawang besar – potong bulat
4 batang sosej ayam – potong bulat
½ tin nanas gelang – belah 8
100 gm keju mozzarella/keju cheddar
+ Kirim resipi anda
Dikirimkan oleh : norliza yahaya
baiza70@yahoo.com
Bahan :
500 gm Tepung roti
20 gm gula
10 gm garam
50 gm Minyak jagung/minyak zaiton
10 gm yis segera
310 gm air sejuk
1 gm pembaik roti
Cara membuat :
1. Panaskan ketuhar. Griskan dulang pembakar.
2. Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan.
3. Campurkan rata-rata tepung ,garam, susu tepung, gula dan pembaik roti.
4. Buat lubang di tengah dan tuangkan telur, bancuhan yis dan air. Uli rata.
5. Masukkan butter dan uli lagi hingga doh menjadi licin.
6. Rehatkan doh selama 15 monit atau hingga 2 kali ganda saiz asal.
7. Uli sebentar untuk membuang angin dan leperkan doh dan letak di atas dulang.
8. Doh pizza boleh dibakar terlebih dahulu selama 5 minit sebelum diletakkan topping.
9. Letakkan topping :
- Sapu sos pada doh pizza
- Letakkan topping
- Tabur keju parut
10. Bakar pada suhu 210º C selama 15 minit.
Sos piza
Bahan :
250 gm bawang besar – potong dadu
5 gm bawang putih – cincang halus
500 gm tomato (masak)
½ tin tomato puri
50 ml minyak jagung/minyak zaiton
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 camteh Oregano
Cara membuat :
1. Celurkan tomato, buang biji dan biji tomato. Cincang kasar.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
3. Masukkan tomato dan tomato puri. Masak hingga sebati.
4. Masukkan semua herba dan bahan perasa. Sesuaikan rasanya.
5. Angkat dan sejukkan sos tersebut.
Topping
½ tin cendawan butang – hiris halus
100 gm mixed vegetable
100 gm bawang besar – potong bulat
4 batang sosej ayam – potong bulat
½ tin nanas gelang – belah 8
100 gm keju mozzarella/keju cheddar
+ Kirim resipi anda