Ketam Goreng Rempah
Bahan-bahan
4 ekor ketam di belah 2 setiap satu
Bahan di kisar halus
2 biji bawang besar (merah)
3 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan Perasa
1 paket serbuk kari ikan
1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air (larutkan)
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar air asam jawa
1 cawan air
Cara-cara :
1. Bersihkan ketam dan toskan.
2. Gaulkan serbuk kari ikan dengan bahan kisar. Kemudian tumis dengan sedikit minyak hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa, air dan perasakan dengan gula dan garam. Biarkan mendidih dan pecah minyak.
3. Masukkan ketam, gaul dan biarkan mendidih. Kemudian tuangkan larutan tepung jagung, gaul dan biarkan kuah pekat baru di angkat dan di hidangkan.