Ketam Masak Masam Manis

Bahan-bahan
4 ekor ketam - di belah atau di biarkan seekor
2 labu bawang besar (merah) di kisar
2cm halia di kisar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 biji telur
garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar (oren) di potong bulat

Cara-cara :
1.  Bersihkan ketam, buang kulitnya dan belah dua atau biarkan seekor.
2.  Tumiskan bahan kisar dan cili boh hingga naik baunya.  Masukkan sedikit air, sos cili, sos tomato, bawang besar, gula dan garam secukup rasa.  Kemudian masukkan ketam dan masak hingga mendidih dan kuahnya agak pekat.  Akhir sekali, pecahkan telur dan pukul sedikit dengan garpu, masukkan ke dalam kuah tadi.  Kacau dan biarkan seketika.  Angkat dan hidangkan.

*** Jika tidak suka bau telur, gantikan dengan 2 sudu kecil tepung jagung + 3 sudu kecil air (larutkan) untuk memekatkan kuah.