Pegedil Ketam
Bahan-bahan
5 ekor ketam
350gm ubi kentang
2 sudu besar mentega
1 biji telur ayam
2 sudu besar bawang goreng
2 tangkai daun bawang di hiris
2 tangkai daun sup di hiris
garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
2 sudu kecil ketumbar
1 tangkai cili merah
Cara-cara :
1. Rebus ketam dengan sedikit air. Setelah masak keluarkan isinya dan asingkan kulitnya.
2. Simpan kulit ketam dan bersihkan. Ketepikan
3. Rebus ubi kentang hingga empuk, toskan dan lecek hingga hancur.
4. Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak, masukkan isi ketam dan ubi kentang lecek. Perasakan dengan sedikit garam dan gaul hingga sebati. Angkat kemudian gaulkan dengan mentega, bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
5. Ambil kulit ketam dan isikan secukup padat adunan kentang tadi. Buat hingga habis.
6. Pecahkan telur, celup permukaan ketam dengan telur dan goreng hingga kekuningan.