Lepat Ubi Kayu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
350gm ubi kayu parut
50gm tepung gandum
120gm gula merah
50gm gula pasir
60ml santan pekat
1/8 sudu teh garam halus (secubit)
Daun pisang (layurkan dahulu)
50gm kelapa parut muda + gaul dengan sedikit garam
Cara-cara :
1. Masak gula merah dan gula pasir dengan 2 sudu besar air hingga gula larut. Kemudian tapis.
2. Satukan ubi kayu parut bersama sirap gula merah, tepung gandum, garam dan santan, gaul hingga sebati.
3. Ambil satu sudu besar adunan, leperkan ke atas daun pisang dan letakkan 1 sudu kecil kelapa parut ditengahnya.
4. Lipat kedua hujung daun pisang dengan kemas dan kukus selama 15-20 minit hingga masak.
*** Kelapa parut boleh juga digaul terus bersama adunan ubi.