Asam Pedas Tomyam Ikan Parang
Bahan-bahan
2 keping ikan parang
2 sudu besar pes tomyam
1 biji bunga kantan di belah dua
1 batang serai di ketuk
2 tangkai daun kesum
3 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar sos ikan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering di rendam dahulu
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian masukkan pes tomyam, serai, air dan air asam jawa dan biarkan mendidih.
2. Masukkan ikan parang, daun kesum dan bunga kantan. Masak dengan api perlahan hingga ikan masak. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, kacau dan biarkan sebentar, Angkat dan hidangkan.