Enchiladas

Bahan-bahan
5 keping roti tortila
2 biji telur ayam di pukul sedikit utk celupan
50gm keju mozarella
50gm keju cheddar 

Bahan Inti
300gm daging cincang
2 sudu besar minyak zaitun
1 labu bawang besar di cincang
3 tangkai cili merah di kisar halus
1/2 biji capsium hijau (cili bengala) di potong dadu
1/2 cawan air
3 sudu besar tomato puri
garam dan lada sulah secukup rasa

Bahan Sos Tomato
Sos cili dan sos tomato secukupnya


Cara-cara :
1.  Panaskan roti tortila beberapa saat dengan sedikit minyak di dalam kuali non-stick.  Panaskan kedua belah roti, angkat dan ketepikan.
2.  Bahan Inti :  Panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar hingga naik baunya.  Masukkan daging dan sedikit air, biarkan sehingga daging lembut.  Kemudian masukkan cili kisar, tomato puri, dan capsium perasakan dengan garam dan lada sulah secukupnya.  Biarkan sehingga inti agak kering, angkat dan ketepikan.
3.  Ambil sekeping tortila, celup ke dalam telur yang telah dipukul, letak di atas papan canai yang ditaburi dengan sedikit gandum.  Masukkan inti secukupnya, kemudian gulung.


4.  Letakkan gulungan tortila tadi di dalam bekas tahan panas yang telah di leser dengan sedikit marjerin.  Susun hingga memenuhi bekas.


5.  Tuang sos tomato dan sos cili secukupnya  dan tabur dengan parutan keju.
6.  Bakar pada suhu 160C selama 30 minit.