Kentang Putar Bakar / Baked Mashed Potatoes

Bahan-bahan
800gm ubi kentang
1 ulas bawang putih di ketuk
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan susu segar
1/3 cawan double krim jika suka
2 sudu teh parsley kering / rosemary
1/8 sudu teh serbuk lada sulah / serbuk lada hitam

Cara-cara :
1.  Kupas ubi kentang dan rebus bersama bawang putih hingga empuk.  Toskan.  Lenyek ubi kentang hingga halus ketika masih panas.  Ketepikan.


2.  Panaskan susu segar, double krim dan marjerin hingga marjerin cair.  Masukkan ubi kentang, gaul hingga rata.  Perasakan dengan serbuk lada sulah atau lada hitam.  Akhir sekali masukkan daun parsley kering, gaul hingga rata.
3.  Masukkan 1/2 adunan ubi kentang ke dalam acuan di sukai yang di leser dengan sedikit marjerin, untuk bahagian atasnya masukkan adunan kentang ke dalam piping bag dengan nozzle dan pipe bentuk kegemaran.
4.  Bakar pada suhu 200C selama 5 minit atau hingga atas keperangan.
5.  Dihidang begitu saja atau bersama gravy.



Sos Kentang Putar / Gravy

1 1/2 cawan air
2 sudu besar stok ayam
1 biji bawang besar
1/2 batang saderi
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat
sedikit garam jika perlu 

Cara-cara :
1.  Cincang bawang besar dan saderi, tumis dengan sedikit minyak hingga naik baunya. Kemudian didihkan bersama air dan stok ayam.  Angkat dan tapis.
2.  Dalam periuk lain, cairkan majerin dan masukkan tepung gandum.  Kacau hingga rata.  Masukkan air rebusan sambil di kacau.  Perasakan dengan sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam.
3.  Masak mengikut kepekatan yang sesuai.  Stok ayam agak masin, garam dimasukkan jika perlu.