Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan
5 ekor sotong sederhana - di potong bulat
200gm tepung naik sendiri
70gm tepung kastard
150gm tepung jagung
1 sudu besar serbuk kari ikan
sedikit serbuk lada sulah
1 biji telur ayam - dipukul sedikit
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng 

Cara-cara :
1.  Rebus sotong sehingga separuh masak tanpa air.  Angkat dan toskan.
2.  Satukan semua tepung, serbuk kari, garam dan lada sulah, gaul hingga rata.
3.  Masukkan sotong ke dalam telur, gaul rata dan golekkan ke atas campuran tepung tadi.
4.  Goreng hingga keperangan.
5.  Kaedah lain :  Campurkan campuran tepung, telur dan sedikit air hingga menjadi batter yang boleh melekat pada sotong dan goreng hingga keperangan.
6.  Sotong direbus dahulu untuk mengelak dari meletup dan tidak liat apabila digoreng.

Sos Cili
400ml air
100ml air asam jawa
200gm gula melaka
4 tangkai cili merah - di kisar halus
2 sudu besar sos cili

Cara :  Campurkan semua bahan dan didihkan hingga separuh pekat.  Hidang bersama sotong