Dulce De Leche Cheesecake

Bahan Dasar (Base)
150gm biskut digestive
50gm corflakes
100gm mentega cair

Bahan Kek Keju
500gm krim keju (suhu bilik)
20gm gula perang / kastor
1 sudu besar tepung jagung
3 biji telur pukul sedikit
200ml UHT whipping cream (pukul dahulu hingga pekat)

(a).  80gm coklat masakan putih (dicairkan secara double boil) + 1 sudu teh esen vanila
(b).  100gm dulce de leche + 1 sudu teh mocha paste / coffee paste

Loyang bulat 8" (Loose base tin)

Cara-cara :
1.  Base :  Kisar biskut dan conflakes hingga halus, gaul bersama mentega cair hingga rata.  Kemudian tekan ke dasar loyang hingga padat.  Bakar selama 15 minit pada suhu 140C.  Angkat dan ketepikan.
2.  Adunan Kek :  Pukul krim cheese, gula dan tepung jagung hingga licin dan tidak berketul.  Masukkan  telur satu persatu, pukul hingga rata, kemudian masukkan whipping cream, kaup balik hingga bergaul rata.
3.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.  Dua bahagian di masukkan bahan (a), gaul rata.  Satu bahagian lagi di masukkan bahan (b), gaul rata.
4.  Tuang 1 bahagian dari (a) ke atas dasar biskut, ratakan. Kemudian tuang pula bahagian dari bahan (b) dan ratakan menggunakan spatula plastik.  Akhir sekali tuang baki dari bahan (a), ratakan seperti di atas.
5.  Untuk membuat corak di atasnya, ambil sedikit dulce de leche, masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.  Picit ke atas permukaan kek dan lorek mengikut bentuk di sukai.
6.  Bakar menggunakan kaedah bain-marie selama 1 jam.  Tutup oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit.
7.  Keluarkan dari oven dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.