Green Cream Puff
Sumber :  Rima@Bisous A Toi

Bahan-bahan
100gm mentega
130ml air
110 tepung gandum
3 biji telur B
1/4 sudu teh garam
2 titik pewarna hijau (K1 tambah)

Topping
50gm mentega
50gm gula kaster
50gm tepung gandum
1 sudu besar air
1 sudu teh pandan paste
1/4 sudu teh pewarna hijau (K1 tambah)
(Satukan semua bahan, dan pukul hingga rata.  Masukkan ke dalam piping bag yang digunting muncungnya)

Filing Krim Kastard
250ml susu segar / susu sejat
2 biji kuning telur
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar mentega
(Satukan semua bahan, kecuali mentega.  Gaul rata dan tapis ke dalam periuk.  Masukkan mentega dan masak di atas api perlahan hingga kental dan berkilat.  Sejukkan dahulu sebelum dipaip ke dalam cream puff)

Cara-cara :
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.  Gris dulang pembakar atau alas dengan kertas minyak yang dileser dengan majerin.
2.  Masak air dan mentega hingga mendidih.  Tutup api, masukkan tepung gandum dan kacau cepat-cepat hingga menjadi doh.  Buka api dan masak hingga kepingan nipis gandum terbentuk di tepi periuk.  Padamkan api.
3.  Masukkan doh ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan perlahan untuk mengeluarkan haba.  Masukkan sebiji telur dahulu, putar hingga bergaul rata, kemudian masukkan baki telur satu persatu hingga adunan menjadi licin dan tidak berketul.
4.  Masukkan adunan ke dalam piping bag yang telah diletakkan nozzle bulat 1cm dan paip ke atas dulang pembakar.  Jarakkan sedikit adunan.  Kemudian paipkan topping ke atasnya berbentuk lingkaran.




5.  Bakar di rak atas pada suhu 180C selama 15 minit kemudian tukar kepada suhu 160C dan bakar selama 10 minit.  Tutup oven dan biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum di keluarkan.
6.  Sejukkan dahulu sebelum di paipkan dengan krim kastard.  Picit krim kastard pada bahagian bawah cream puff hingga penuh atau potong bahagian tengahnya dan masukkan krim kastard.