Roti Jagung Bersusu / Corn Milky Bread

Bahan A
200gm tepung roti (high protein)
100gm tepung gandum
60gm gula kastor
1 sudu kecil garam halus
11gm yis segera (1 paket)
20gm susu tepung
60gm mentega

Bahan B
80gm jagung krim
100ml susu segar sejuk

Hiasan
Tepung gandum
Oats
susu sejat untuk sapuan

Cara-cara :
1.  Satukan semua bahan A dalam mangkuk pengisar.  Gaul rata menggunakan kelajuan perlahan.  Masukkan bahan B sedikit demi sedikit, pukul menggunakan hook hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk pengisar.
2.  Keluarkan doh, uli dan tutup dengan plastik atau mangkuk besar.  Rehatkan selama 30 minit.
3.  Tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, uli kemudian bahagikan doh kepada 3 bahagian.  Bentukkan bulat seperti bebola dan rehatkan selama 15 minit lagi.


4.  Selepas itu uli dan bentukkan semula setiap bebola doh tadi, letakkan ke atas dulang pembakar yang di leser dengan shortening.  Biarkan selama 30 minit atau sehingga doh mengembang 2 kali ganda.


5.  Ambil pisau tajam, potong bentuk bintang di permukaan doh.  Sapu permukaan roti dengan susu sejat, lapik permukaan atas dengan kertas minyak yang di potong bulat, kemudian ayak tepung gandum ke atasnya.


6.  Keluarkan kertas minyak, tabur di tengahnya dengan oats sebagai hiasan dan bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 minit atau hingga keperangan.

Roti Jagung Bersusu / Corn Milky Bread