Pulut Sekaya Labu

Lapisan Bawah
250gm beras Pulut - di rendam 2 jam, toskan
100ml santan KARA
150ml air
1/2 sudu teh garam halus
1 helai daun pandan

Lapisan Atas
3 biji telur itik
2 biji telur ayam
250gm gula kabung thai / gula melaka - racik halus
200ml santan KARA
1/4 sudu teh garam
2 hiris labu - potong dan di celur separuh masak

Cara-cara :
1.  Satukan bahan lapisan bawah, kukus selama 25 minit.  Keluarkan pulut dan pindahkan ke loyang lain yang telah digris dengan minyak, gaul rata.  Tekan padan ke dasar  loyang dan ratakan.
2.  Atur hirisan labu di atasnya.  Ketepikan.
3.  Lapisan atas :  Kocok ringan telur dalam mangkuk.  Kisar gula melaka, garam dan santan hingga gula larut, masukkan ke dalam adunan telur, gaul rata.  Tapis dan tuang ke atas lapisan bawah.
4.  Kukus semula selama 30 minit (tidak perlu tutup dengan aluminium foil) jika terdapat takungan air pada permukaan kuih, serapkan dengan tisu dapur.



*** rasa labu agak tawar, jika suka manis boleh di tambah dengan 50gm gula pasir.
*** telur itik boleh diganti dengan kesemua telur ayam tetapi jangan mengocoknya terlalu lama.