Sushi Telur Ikan /Tobiko Sushi

Bahan-bahan
2 cawan beras jepun
2 1/2 cawan air
4 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula kaster
1 sudu kecil garam

Bahan Isi
1 biji avocado di hiris memanjang
1/2 batang timun jepun di potong memanjang
beberapa batang crab stik
1 paket Tobiko (telur ikan oren)
1 paket nori


Telur ikan / Tobiko


Bamboo Mat untuk mengulung sushi
Plastik wrap
1 mangkuk air

Cara-cara :  Step by step please refer to this site http://norecipes.com/blog/2009/09/04/california-roll-recipe/

1.  Satukan cuka, gula dan garam, gaul rata.  Ketepikan.
2.  Cuci beras dan masak seperti nasi biasa.  Apabila masak gaulkan dengan larutan cuka tadi hingga rata.
3.  Sediakan bamboo mat, alas dengan plastik wrap di atasnya.  Letak sekeping nori, celup tangan dalam mangkuk air supaya nasi tidak melekat.  Ambil sekepal tangan, letak dan ratakan ke atas kepingan nori.  Kemudian tabur dengan tobiko hingga rata.


4.  Terbalikkan biar bahagian nasi berada di bawah dan nori di atas.  Susun avocado, timun dan crab stick memanjang.  Gulung dengan kemas dan padat.
5.  Potong menggunakan pisau yang tajam.  Hidang bersama soya sos dan wasabi.




*** Bahan-bahan Sushi boleh di beli di Pasaraya Jusco