Takoyaki (Octopus Balls)

Bahan isi



Cara-cara :
Toskan sotong, gaul bersama bahan yang lain.  Masak di atas api sederhana hingga hampir kering.  Angkat dan ketepikan untuk diguna sebagai isi tako.

Bahan Adunan Batter



Sampingan
Bonito Flakes
Mayonis
Sos Okonomoyaki
Nori halus
Isi udang/crab stik/sosej/isi ayam atau cheese
Daun bawang/Kobis di hiris halus
Minyak untuk meleser acuan
2 batang lidi satay
Acuan Tako

*** Sos Okonomoyaki boleh di gantikan dengan campuran sos tiram,sos hoisin dan seasoning

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan batter dan kisar dengan blender.   Rehatkan adunan di dalam blender supaya senang di tuang ke dalam acuan tako.
  2. Panaskan acuan tako, leser dengan sedikit minyak.  Tuang 1/2 adunan batter, masukkan bahan isi sotong, crab stik dan taburkan dengan daun kobis atau bawang.



 3.  Kemudian penuhkan acuan dengan adunan batter hingga melimpah biarkan seketika, kikis lebihan adunan ke dalam acuan kemudian balikkan dengan 2 batang lidi satay.


       4.  Letakkan sedikit minyak untuk mengaringkan tako, balikkan adunan tako beberapa kali hingga masak sekata dengan lidi satay.

      5.  Atur tako di dalam pinggan, picit dengan sos, mayonis dan tabur bonito flakes dan nori di atasnya.


Sos Okonomiyaki - RM9.90

Bonito Flakes - RM7.90

Nori Halus - RM9.80

Acuan Tako


*** Bahan-bahan Tako boleh di beli di Pasaraya Jusco di bahagian Japanese Food