Shepherds Pie
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
700gm ubi kentang - di rebus dan di lecek
2 sudu besar marjerin cair
50gm parutan keju cheddar
3 sudu besar susu cair
Garam dan lada sulah secukup rasa

Inti Daging
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu besar marjerin
300gm daging cincang
150gm sayur campur beku (frozen mixed vege)
1 tin tomato prego atau 4 biji tomato segar (celur, buang kulit dan kisar halus)
2 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar herba campuran (mixed herbs)
Garam secukup rasa
Parutan keju cheddar dan herba campuran secukupnya untuk taburan

Cara-cara :
1.  Inti :  Panaskan marjerin, tumis bawang besar hingga layu.  Masukkan daging cincang dan masak hingga berubah warna.  Masukkan tepung gandum, sayur campur, tomato kisar dan sos tomato.  Renehkan sekejap.  Masukkan herba campuran dan perasakan dengan garam secukupnya.  Angkat dan ketepikan.
2.  Masukkan inti daging ke dalam bekas tahan panas yang di leser dengan marjerin.  Ratakan.
3.  Ubi kentang di lecek ketika masih panas, masukkan marjerin cair, parutan keju dan susu cair.  Gaul rata dan perasakan dengan garam dan lada sulah.  Ratakan di atas daging.  Tabur dengan parutan keju dan herba campuran.


4.  Bakar pada suhu 200C selama 30-35 minit atau hingga permukaannya keperangan.

Shepherds Pie