Urap Jagung / Jagung Kelapa
Bahan-bahan
200gm jagung kering
1 liter air
1 sudu teh garam
1/2 biji kelapa parut muda
Gula pasir secukupnya
Cara-cara :
1. Cuci jagung kering dan rendam semalaman.
2. Rebus jagung dengan sedikit garam dalam periuk tekanan selama 30 minit. Memasak dengan periuk biasa mengambil masa yang lebih lama. Masak sehingga jagung menjadi mekar, angkat dan toskan.
3. Kukus kelapa parut, garam dan daun pandan selama 15minit. Angkat dan biarkan sejuk.
4. Campur jagung, kelapa parut dan gula pasir, gaul rata dan siap di hidang.
*** Jika menggunakan jagung segar, rebus jagung hingga masak. Hiris isi jagung kemudian gaulkan bersama kelapa parut dan gula pasir. Siap di hidang.
Bahan-bahan
4 ketul jagung rebus - di hiris isinya
1 cawan kelapa parut muda + sedikit garam dan di kukus sekejap
Gula pasir secukupnya