Tart Telur / Egg Tart

Kulit Tart
250gm tepung superfine / rose
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji kuning telur

Kastard
250ml susu cair / sejat
2 biji telur
60gm gula kaster
1 sudu teh tepung kastard
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning telur

Cara-cara :
1.  Kulit Tart :  Pukul mentega dan gula hingga sebati dengan senduk kayu.  Masukkan telur, gaul rata.
2.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
3.  Tekan sedikit doh ke dalam acuan tart, trim bahagian atasnya dan cucuk sedikit dasarnya dengan garpu.
4.  Bakar separuh masak di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 8-10 minit pada suhu 160C.
5.  Kastard :  Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tapis.  Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga berbuih di tepi periuk, sentiasa mengacau supaya tidak berketul.
6.  Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang ke dalam kulit tart.
7.  Bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 150C hingga masak.