Chinese Rojak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 batang timun
1/2 biji nenas
1/2 biji sengkuang
3 biji mangga muda
4 biji tahu pong potong dadu
3 biji cakue potong kecil
Lain-lain jika suka
Kangkung dan taugeh - di celur
Jambu air
Sos Rojak
4 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi
3 sudu besar kacang tanah tumbuk
1/4 bunga kantan hiris halus
4 sudu besar gula pasir
1/2 keping gula melaka
1 sudu teh garam
200gm petis udang (1 botol kecil)
3 sudu besar air panas
1/2 biji limau nipis ambil jusnnya
1 sudu besar air asam jawa
Kacang tanah tumbuk untuk taburan
Cara-cara :
1. Kupas timun, sengkuang, mangga dan nenas. Potong ikut suka.
2. Bakar cakue dan tahu pong hingga garing. Ketepikan.
3. Sos Rojak : Cili merah di buang biji, potong kecil. Tumbuk bersama cili padi, bunga kantan, gula, gula melaka dan garam hingga hancur. Gaulkan bersama petis udang, air panas, jus limau, air asam jawa dan kacang tanah tumbuk hingga rata. Sos mestilah pekat dan likat.
4. Hidang bersama buah dan tahu dan tabur dengan kacang tanah bila di hidangkan.
Chinese Rojak