Donut Kentang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
400gm tepung gandum
11gm ragi instant
200gm ubi kentang
2 sudu besar susu pekat manis
100gm gula halus
75gm mentega
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
120ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
400gm tepung gandum
11gm ragi instant
200gm ubi kentang
2 sudu besar susu pekat manis
100gm gula halus
75gm mentega
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
120ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
- Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas. Sejukkan.
- Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahan-bahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
- Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga mengembang.
- Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
- Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
- Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.