Kroket Kentang / Potato Croquettes

Bahan-bahan
500gm ubi kentang
40gm susu tepung
10gm tepung ubi
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 biji kuning telur
1 tangkai daun bawang di hiris

Bahan Inti
100gm isi ayam di cincang
50gm carrot di potong dadu **
3 tangkai kacang buncis di hiris halus** @ gantikan dengan sayur campuran sejuk beku
2 ulas bawang putih, di tumbuk halus
2 ulas bawang merah, di tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh kicap manis
1 sudu besar minyak untuk menumis
Sedikit air

Bahan Salutan
150gm serbuk roti (breadcrumbs)
Putih telur secukupnya

Cara-cara :
1.  Kupas kulit kentang dan rebus hingga empuk.  Lenyek ketika masih panas.
2.  Campurkan dengan bahan-bahan yang lain hingga sebati.  Tutup dengan plastik dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
3.  Inti :  Tumis bawang hingga naik bau.  Masukkan ayam cincang, kacau hingga berubah warna.  Masukkan sayur campuran, kacau sebentar.  Masukkan air dan perasakan dengan garam, gula, lada putih dan kicap.  Masak hingga rata, masukkan daun bawang, gaul rata dan angkat.
4.  Kulit :  Ambil adunan kentang sebesar bola golf, leperkan dan isi dengan inti di tengahnya.  Bentuk bulat atau lonjong.  Buat hingga habis.
5.  Golekkan di dalam serbuk roti hingga rata.  Celup ke dalam telur dan golek sekali lagi ke dalam serbuk roti hingga rata.  Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk supaya serbuk roti tidak berderai apabila di goreng.
6.  Goreng hingga keperangan.