Pulut Bakar Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500gm beras pulut (rendam semalaman)
180gm gula pasir
300ml santan pekat
1 sudu teh garam
1/4 sudu teh halba
10 kuntum bunga cengkih

Cara-cara :
1.  Masak santan, gula dan garam hingga mendidih.  Masukkan halba dan bunga cengkih.  Tutup api dan sejukkan.
2.  Kukus pulut selama 35 minit atau hingga masak.
3.  Masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama santan tadi hingga sebati.  Biarkan selama 2 - 3 jam hingga santan menyerap ke dalam pulut.
4.  Lap dan layur daun pisang di atas api.  Potong bulat mengikut saiz di kehendaki.


5.  Letakkan acuan bulat di atas daun pisang, ambil sedikit pulut dan tekan padat, angkat keluar acuan.  Bungkus pulut dengan kemas.  Panggang di atas bara api hingga daun pisang terbakar.