Pulut Lepa Kelantan

Bahan-bahan
500gm beras pulut (rendam semalaman)
80gm gula pasir
300ml santan pekat
1 sudu teh garam

Serunding daging / ayam / ikan secukupnya

Cara-cara :
1.  Masak santan, gula dan garam hingga mendidih.  Tutup api dan sejukkan.
2.  Kukus pulut selama 35 minit atau hingga masak.
3.  Masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama santan tadi hingga sebati.  Biarkan selama 2 - 3 jam hingga santan menyerap ke dalam pulut.
4.  Lap dan layur daun pisang di atas api.  Potong 5 x 4 atau saiz yang di kehendaki.
5.  Ambil sedikit pulut, ratakan di atas daun pisang.  Letak inti serunding di tengahnya.  Gulung daun pisang ke depan, sambil di tekan dan padatkan.  Lipat kedua hujung daun dan cucuk dengan lidi atau stapler.
4.  Bakar di atas bara api hingga daun pisang terbakar.


5.  Boleh juga di bakar di atas kuali leper menggunakan dapur gas.