Pulut Pagi Kacang Merah
By Kak Wan @ Resicipitarasawan

Bahan
500gm beras pulut (direndam semalaman)
2 helai daun pandan
200gm gula melaka
50gm gula pasir
250ml air
1 sudu besar air kapur
1 biji kelapa parut putih + sedikit garam - kukus sebentar

Cara-cara
1. Satukan gula melaka, gula pasir, air dan air kapur kemudian masak bersama daun pandan sehingga agak pekat. Angkat dan sejukkan.  Tapis.
2. Kukus beras pulut dan daun pandan selama 25 minit atau setengah masak. Angkat dan tuangkan kedalam bekas kemudian gaul rata dengan air gula melaka. Biarkan sebentar hingga pulut menyerap air gula.  Kukus semula sehingga masak.
3. Hidang bersama kelapa parut dan inti kacang merah.

Inti Kacang Merah
200gm kacang merah - rendam semalaman
500ml air
100gm gula merah
1/8 sudu teh garam

Cara :  Rebus kacang merah hingga hampir empuk.  Jika kacang masih keras, tambahkan sedikit air.  Biarkan air tinggal sedikit di dasar periuk.  Kemudiaan masukkan gula merah dan garam.  Tutup periuk dan renehkan dengan api perlahan hingga inti kacang empuk dan kering.

Pulut Pagi Kacang Merah