Chilled Mango Cheese Cake / Kek Keju Mangga Dingin

Dasar Biskut


Adunan Keju


Glaze


Hiasan Kek


Loyang 7" Loose Base Tin
Cara-cara :
1.  Dasar Biskut :  Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata, kemudian ratakan dan tekan padat ke dasar loyang.  Bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C, kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.
2.  Adunan Keju :  Pukul whipping cream hingga pekat.  Ketepikan.
3.  Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar sehingga gelatin kembang.  Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil.  Ketepikan.
4.  Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan tidak berketul.  Masukkan puri mangga, lemon jus dan yogurt, putar hingga bergaul rata.
5.  Masukkan gelatin cair, gaul rata dan akhir sekali masukkan whipping cream, kaupbalik hingga sebati.
6.  Atur kiub mangga di atas dasar biskut.  Kemudian tuang adunan keju dan ratakan.  Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7.  Glaze :  Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sebentar.  Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil.  Gaul bersama puri mangga hingga rata, biarkan suam baru di tuang ke atas adunan keju.  Sejukkan di dalam peti sejuk hingga beku.
8. Hiasan :  Susun hirisan mangga membentuk bunga ros atau yang di sukai.
9.  Masak air, gula dan serbuk agar-agar hingga mendidih.  Kacau hingga wapnya hilang dan suam baru di tuang ke atas hirisan mangga.  Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong.
Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.