Kuih Lapis Serikaya Coklat
Bahan A
200gm tepung beras
120gm tepung ubi
180gm tepung sagu
1 biji telur
400ml santan KARA
300ml air
480gm seri kaya Yeos (1 tin)
Bahan B
250gm gula pasir
900ml santan cair (100ml santan KARA + 800ml air)
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan
Bahan C
1 sudu teh coklat emulco
Loyang 10" - di gris dengan minyak
@ Loyang 9" utk lapisan lebih tebal
Cara-cara :
1. Satukan semua bahan A, kacau hingga rata dan tidak berketul. Ketepikan.
2. Masak bahan B hingga mendidih. Terus tuang ke dalam bahan A dan kacau hingga rata. Tapis.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian, satu adunan asal dan satu adunan coklat (1500ml adunan asal) dan baki 800ml adunan di campur dengan bahan C (coklat emulco).
4. Panaskan pengukus terlebih dahulu. Ambil 500ml adunan putih, kukus selama 8 minit atau hingga masak.
5. Kemudian tuang 250ml adunan coklat, kukus selama 4 minit. Ikuti langkah 4 dan 5 hingga hingga habis.
6. Untuk lapisan terakhir, tuang 300ml lapisan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit hingga masak.
7. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.