Kuih Lapis Serikaya Coklat

Bahan A
200gm tepung beras
120gm tepung ubi
180gm tepung sagu
1 biji telur
400ml santan KARA
300ml air
480gm seri kaya Yeos (1 tin)

Bahan B
250gm gula pasir
900ml santan cair (100ml santan KARA + 800ml air)
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Bahan C
1 sudu teh coklat emulco

Loyang 10" - di gris dengan minyak
@ Loyang 9" utk lapisan lebih tebal

Cara-cara :
1.  Satukan semua bahan A, kacau hingga rata dan tidak berketul.  Ketepikan.
2.  Masak bahan B hingga mendidih.  Terus tuang ke dalam bahan A dan kacau hingga rata.  Tapis.
3.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu adunan asal dan satu adunan coklat  (1500ml adunan asal) dan baki 800ml adunan di campur dengan bahan C (coklat emulco).
4.  Panaskan pengukus terlebih dahulu.  Ambil 500ml adunan putih, kukus selama 8 minit atau hingga masak. 
5.  Kemudian tuang 250ml adunan coklat, kukus selama 4 minit.  Ikuti langkah 4 dan 5 hingga hingga habis.
6.  Untuk lapisan terakhir, tuang 300ml lapisan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit hingga masak.
7.  Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.