Buttermilk Pancakes

Bahan-bahan
1 cawan (130gm) tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar (28gm) gula pasir
1 biji telur - pukul ringan
1 cawan (240ml) buttermilk
3 sudu besar (40gm) mentega tawar - dicairkan
+ sedikit untuk gris

Cara-cara :
1.  Satukan tepung, baking powder, baking soda, garam dan gula.  Gaul rata.
2.  Masukkan buttermilk, telur dan mentega cair, Kacau hingga sebati dan licin.
3.  Panaskan non-stick pan kecil, gris sedikit dengan mentega.  Tuang 2 sendok kecil adunan.  Masak dengan api kecil hingga permukaan atas berlubang dan kering, terbalikkan dan masak 1-2 minit lagi hingga bahagian bawah keperangan.
4.  Hidang bersama madu atau yang di sukai.

** Adunan pancake tahan selama 24jam jika dibungkus dgn plastik wrap dan di simpan di dalam peti sejuk.

** Butermilk boleh di gantikan dengan 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka makan/ jus lemon (biarkan selama 5minit sebelum di gunakan)