Rainbow Butterfly Cupcake
Adapted from :  Rainbow Cake Martha Stewart
Translated
Decoration ideas :  Azlita Masam Manis 

Bahan-bahan 1/2 Adunan
215gm tepung gandum all purpose
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu teh garam
125gm mentega
170gm gula kaster
185ml susu segar
3 biji putih telur suhu bilik
1 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, unggu


Cupcake Bouquet
Beberapa biji rainbow cupcake
Sepasu Jambangan Bunga
Lidi satay dan pembalut
Kertas tebal di potong bulat untuk dasar
Buttercream / whipping cream secukupnya

Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan setiap satu dengan pewarna yang berlainan.
5. Tuang berselang warna setiap adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.
6.  Sejukkan dahulu. Potong bahagian atas cupcake, kemudian potong bahagian tadi kepada dua untuk menjadi sayap kupu-kupu.
7.  Paipkan cream di atas kek dan letakkan kedua sayap tadi di atasnya.  Hias di tengahnya dengan manik gula.
8.  Tandakan x di tengah dasar kertas bulat.  Potong sedikit dengan pisau.  Cucuk dengan lidi satay di tengah potongan tadi dan letakkan cupcake di atasnya.
9.  Okei sudah siap,, mudah di sediakan dan cantik di pandang :D