Chee Cheong Fun
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kulit - 3 keping
230ml air
70gm tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu teh garam
3 sudu besar minyak masak

Bahan Inti
60gm udang kering (rendam 15min dalam air panas, toskan)
1 tangkai daun bawang - di hiris
2 hiris bawang besar dicincang
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak masak

Hiasan :  Bijan secukupnya di sangai, hirisan daun bawang dan bawang goreng
Loyang bulat 8in - di leser minyak

Bahan Sos
100ml air
3 sudu besar kicap manis
1 sudu teh gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Cara-cara :  Kulit
1.  Satukan semua bahan kulit, kacau rata dan tapis.  Rehatkan selama 20-30 minit.
2.  Panaskan pengukus, leser loyang dengan sedikit minyak.  Ambil 100ml adunan, kacau rata sebelum dituangkan ke dalam loyang.  Kukus selama 3-4 minit.

3.  Keluarkan dari pengukus, longgarkan keliling tepinya dengan spatula plastik.  Letakkan sedikit inti di tengahnya.  Scrap bahagian bawahnya dengan spatula sambil di gulung dengan kemas.

Cara-cara :  Inti
1.  Udang kering di tumbuk kasar biar pecah saja.
2.  Panaskan minyak masak, tumis bawang besar hingga naik bau.  Masukkan udang kering, goreng sebentar.
3.  Masukkan kicap cair, kicap manis, minyak bijan dan daun bawang, gaul rata.  Angkat dan sejukkan.

Cara-cara :  Sos
1.  Satukan semua bahan sos kecuali larutan tepung jagung.  Masak hingga mendidih.
2.  Tuang larutan tepung jagung dan kacau hingga sos nampak pekat.  Angkat.
Untuk menghidang, potong Chee Cheong Fun, tabur dengan bijan sangai, hirisan daun bawang dan bawang goreng.  Tuangkan sos di atasnya.

** Cara penyediaan sama seperti membuat laksam, kulit Chee Cheong Fun lebih nipis dari laksam.