Red Velvet Watermelon Cupcake
Bahan-bahan
65gm mentega
140gm gula kaster
1 biji telur B
150gm tepung gandum
1 sudu besar rata serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar serbuk pewarna bright red
50gm coklat chips
120ml buttermilk atau (120ml UHT whip cream / susu segar + 1/2 sudu besar cuka, biar selama 5 min hingga pekat)
cawan cupcake secukupnya
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175C.
2. Ayak bersama tepung, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur, pukul hingga sebati. Srap tepi mangkuk, masukkan esen vanila dan pewarna, pukul hingga rata.
4. Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sambil di putar perlahan sehingga rata. Masukkan coklat chips, gaul rata.
5. Masukkan ke dalam cawan cupcake dan bakar di rak tengah selama 15-20 minit hingga masak.
6. Sejukkan dahulu sebelum di hias cream cheese.
Cream Cheese Frosting
200 cream cheese
30gm mentega
80gm gula icing, ayak
1 sudu teh esen vanila
pewarna hijau secukupnya
Cara-cara :
Pukul cream cheese dan mentega hingga rata, masukkan gula ising dan esen vanila, kacau rata. Masukkan pewarna hijau, gaul rata. Paip mengikut bentuk kesukaan di atas cupcake dan hias dengan coklat chip sebagai biji nya.
Bahan-bahan
65gm mentega
140gm gula kaster
1 biji telur B
150gm tepung gandum
1 sudu besar rata serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar serbuk pewarna bright red
50gm coklat chips
120ml buttermilk atau (120ml UHT whip cream / susu segar + 1/2 sudu besar cuka, biar selama 5 min hingga pekat)
cawan cupcake secukupnya
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175C.
2. Ayak bersama tepung, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur, pukul hingga sebati. Srap tepi mangkuk, masukkan esen vanila dan pewarna, pukul hingga rata.
4. Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sambil di putar perlahan sehingga rata. Masukkan coklat chips, gaul rata.
5. Masukkan ke dalam cawan cupcake dan bakar di rak tengah selama 15-20 minit hingga masak.
6. Sejukkan dahulu sebelum di hias cream cheese.
Cream Cheese Frosting
200 cream cheese
30gm mentega
80gm gula icing, ayak
1 sudu teh esen vanila
pewarna hijau secukupnya
Cara-cara :
Pukul cream cheese dan mentega hingga rata, masukkan gula ising dan esen vanila, kacau rata. Masukkan pewarna hijau, gaul rata. Paip mengikut bentuk kesukaan di atas cupcake dan hias dengan coklat chip sebagai biji nya.
Red Velvet Watermelon Cupcake