Bingka Durian / Kuih Bakar Durian
Bahan-bahan
200gm isi durian
350ml air
450ml santan KARA
220gm gula pasir
180gm tepung gandum
30gm tepung beras
3 biji telur B
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh pewarna kuning
2 sudu besar mentega cair
Hiasan : Bijan secukupnya
Loyang 8in di gris dengan mentega cair
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Kisar isi durian bersama air hingga hancur. Masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata dan tidak berketul.
3. Panaskan loyang sebentar di dalam oven. Keluarkan dan tuang adunan, tabur dengan bijan dan bakar di rak tengah selama 45 - 50 minit sehingga masak dan atasnya keperangan.
4. Untuk mengaringkan permukaan atas kuih, tukar fungsi oven kepada grill dan bakar selama 5 minit lagi hingga nampak garing.
5. Biar betul-betul sejuk baru di potong dan di hidangkan.
Bahan-bahan
200gm isi durian
350ml air
450ml santan KARA
220gm gula pasir
180gm tepung gandum
30gm tepung beras
3 biji telur B
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh pewarna kuning
2 sudu besar mentega cair
Hiasan : Bijan secukupnya
Loyang 8in di gris dengan mentega cair
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Kisar isi durian bersama air hingga hancur. Masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata dan tidak berketul.
3. Panaskan loyang sebentar di dalam oven. Keluarkan dan tuang adunan, tabur dengan bijan dan bakar di rak tengah selama 45 - 50 minit sehingga masak dan atasnya keperangan.
4. Untuk mengaringkan permukaan atas kuih, tukar fungsi oven kepada grill dan bakar selama 5 minit lagi hingga nampak garing.
5. Biar betul-betul sejuk baru di potong dan di hidangkan.
Bingka Durian / Kuih Bakar Durian