Bingka Keladi / Kuih Bakar Keladi

By Kak Wan @ Wan Resipi

Bahan-bahan
100 gm tepung beras
150 gm tepung gandum
100 gm gula pasir
300 gm keladi dadu (rebus dan lenyek)
2 biji telur A - pukul ringan
300 ml santan KARA
250 ml air
1 sudu teh garam
1 sudu besar mentega cair
Pewarna ungu secukupnnya

100gm keladi dadu untuk taburan
Bijan putih secukupnya untuk taburan

Loyang 8 in atau acuan cara - Gris dengan minyak

Cara-cara :
1.  Satukan tepung gandum dan tepung beras.  Ketepikan.
2.  Satukan santan, air, gula, garam dan keladi di dalam pengisar.  Kisar hingga halus.
3.  Tuang ke dalam tepung dan kacau menggunakan whisk tangan hingga licin dan tidak berketul.
4.  Masukkan telur, pewarna dan mentega cair, kacau hingga sebati. 
5.  Panaskan oven pada suhu 190C.  Masukkan acuan, panaskan hingga minyak berdesir.
6.  Keluarkan acuan, masukkan 1/2 adunan dan tabur dengan keladi dadu.  Tuang baki adunan hingga habis dan tabur dengan bijan.
7.  Bakar api atas dan bawah selama 45 - 60 minit atau hingga masak. 
8Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Bingka Keladi / Kuih Bakar Keladi