Bingka Keledek Ungu / Kuih Bakar Keledek Ungu
Bahan-bahan
300gm tepung gandum
400gm keledek ungu - rebus dan lecek
180gm gula pasir
500ml air
500ml santan KARA
5 biji telur B
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega cair
Loyang 10 x 10 di gris dengan mentega cair
Bijan secukupnya untuk tabur
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Kisar keledek bersama air hingga halus. Tuang ke dalam mangkuk besar dan gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata dan tidak berketul.
3. Tuang ke dalam loyang, tabur bijan dan bakar selama 45-55 minit di rak tengah hingga permukaan keperangan.
4. Untuk permukaan kuih yang garing, tukar fungsi oven kepada grill dan bakar 5 minit lagi hingga nampak garing.
5. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Bahan-bahan
300gm tepung gandum
400gm keledek ungu - rebus dan lecek
180gm gula pasir
500ml air
500ml santan KARA
5 biji telur B
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega cair
Loyang 10 x 10 di gris dengan mentega cair
Bijan secukupnya untuk tabur
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Kisar keledek bersama air hingga halus. Tuang ke dalam mangkuk besar dan gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata dan tidak berketul.
3. Tuang ke dalam loyang, tabur bijan dan bakar selama 45-55 minit di rak tengah hingga permukaan keperangan.
4. Untuk permukaan kuih yang garing, tukar fungsi oven kepada grill dan bakar 5 minit lagi hingga nampak garing.
5. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Bingka Keledek Ungu / Kuih Bakar Keledek Ungu