Kuih Talam Bengkak

Bahan Lapisan Bawah
60gm tepung beras
30gm tepung hoen kwe
300ml santan pekat KARA
1/4 sudu teh garam
200ml sirap gula melaka (1 ketul gula melaka 220gm dimasak dengan 100ml air)

Bahan Lapisan Atas
60gm tepung beras
30gm tepung hoen kwe
100gm gula halus
1/4 sudu teh garam
300ml santan pekat KARA
200ml air

Loyang 8" empat segi

Cara-cara
1. Satukan bahan lapisan bawah, tapis dan masukkan ke dalam periuk non stick dan masak dengan api perlahan hingga mula pekat. Angkat dan segera, kacau dengan whisk hingga rata dan tuangkan kedalam loyang yang telah dialas dengan daun pisang / aluminium foil.
2. Ratakan adunan tadi dan kukus selama 15 minit. Angkat dan ketepikan.
3. Sementara itu satukan bahan lapisan atas, tapis dan masak dalam periuk non stick hingga mula pekat dan dengan segera tuangkan keatas lapisan bawah tadi. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 15 minit.
4. Angkat dari pengukus dan masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar pada suhu 200c selama 25 minit atau hingga kekuningan.
 Kuih Talam Bengkak