Dimsum Udang dan Ayam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
12 keping kulit dumpling pastry KG atau jenama halal yang lain
150gm isi ayam cincang
100gm isi udang cincang
5 keping cendawan kering shitake
1/2 sudu kecil serbuk ayam Maggi
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu besar tepung kentang
1/2 sudu  besar minyak jagung
Hiasan
1/2 batang lobak merah - optional potong dadu kecil
Setangkai daun bawang / daun sup - optional di hiris

Cara-cara :
1.  Rendam cendawan kering dalam air panas selama 20 minit.  Tos dan cincang halus.
2.  Potong kecil lobak, daun sup dan daun bawang.  Ketepikan sedikit untuk  hiasan.
3.  Kemudian gaulkan kesemua bahan bersama hingga rata kecuali kulit dumling.
4.  Ambil sekeping kulit dumpling, isikan dengan 1 sudu kecil inti di tengahnya.  Kelim bahagian tepi kelilingnya hingga kemas.
5.  Hias atasnya dengan sedikit campuran daun bawang dan lobak merah atau tobiko jika suka.
6.  Kukus dalam pengukus dumpling selama 15-20 minit hingga masak.
7.  Boleh di hidang begitu saja atau bersama sos cili.
Dimsum Udang dan Ayam