Skewer Kurita Bakar
Sumber :  RASA Mei 2012

Bahan-bahan
300gm anak sotong kurita
1 biji lada Benggala
2 labu bawang besar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk putih
1/2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh madu
garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar
1cm halia
1 batang serai
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara-cara :
1.  Lada dan bawang besar di potong 3 segi.
2.  Gaul sotong bersama bahan lain dan bahan kisar.  Perap selama 20 minit.
3.  Cucuk sotong dengan skewer/lidi pencucuk berselang seli dengan bawang dan lada Benggala
4.  Bakar di atas api atau grill di atas kuali gril.  Renjiskan sedikit minyak dan bakar hingga masak.
5.  Angkat dan hidang bersama sos cili atau lada hitam.
Skewer Kurita Bakar