Ketam Cili Singapore

Bahan-bahan
2 ekor ketam
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2cm halia
3 sudu besar minyak masak
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil serbuk kunyit
1  cawan air
garam secukup rasa
1 biji putih telur - pukul ringan
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar

Cara-cara :
1.  Keluarkan kulit ketam, cuci perut ketam hingga bersih.  Toskan.
2.  Goreng ketam bersama kulitnya separuh masak.  Angkat dan ketepikan.
3.  Mayang halus bawang merah, bawang putih dan halia.  Tumis hingga naik bau.
4.  Masukkan sos cili, sos tomato, kicap cair, cili kisar dan serbuk kunyit,  Masak sebentar, kemudian masukkan air.
5.  Masukkan ketam bersama kulitnya, tutup kuali dan biarkan sehingga ketam masak.
6.  Angkat ketam, letak kulitnya diatas dan susun di dalam pinggan.  Didihkan semula kuahnya, jika pekat tambahkan sedikit air.  Biarkan mendidih, tuang putih telur yang di pukul.  Reneh hingga masak.
7.  Tuang kuah ke atas ketam dan tabur dengan hirisan daun bawang dan daun ketumbar.