Kuih Bakar Betawi / Bingka Betawi
By Kak Wan @ Wan Resipi

Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
50 gm tepung kastard
100 gm gula pasir
300 gm tapai ubikayu manis dan lembut
300 ml santan KARA atau santan kotak
300 ml air
1 sudu besar mentega cair
1/2 sudu teh garam
2 biji telur A - pukul ringan
50gm parutan keju kraft

50gm parutan keju untuk taburan
Cara-cara :
1.  Satukan tepung gandum dan tepung kastard.  Ketepikan
2.  Potong tapai kecil2, masukkan ke dalam pengisar bersama gula, air, santan dan garam.  Kisar hingga halus.  Masukkan ke dalam bekas.
3.  Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, sambil di kacau dengan hand mixer hingga rata, masukkan telur, parutan keju dan mentega cair, kacau hingga sebati.
4.  Leser loyang dengan mentega cair, panaskan hingga minyak berdesir.  Kemudian tuangkan adunan hingga penuh.
5.  Bakar selama 10 minit di rak tengah pada suhu 190C, keluarkan dari ketuhar, tabur dengan parutan keju di atasnya.  Bakar semula selama 20 minit hingga atasnya keperangan.
6.  Biarkan sejuk sebelum di potong dan di hidang.

** Keju bole di ketepikan jika tidak suka ..
Kuih Bakar Betawi / Bingka Betawi