Apam Bakar Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gram tepung beras
130 gram gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil  yis segera
1 sudu kecil lada hitam*
2 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
200ml air*
200ml santan/susu segar
5-6 biji pisang emas
4 ketul tapai ubikayu lembut

Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus dan gaul bersama)

Cara-cara :-
1. Kisar bawang merah, halia, lengkuas dan lada hitam dengan 200ml air.  Kemudian tapis.  Ketepikan. 
2.  Lecek pisang, tapai, garam dan gula hingga halus.  Masukkan tepung beras dan gaul hingga rata. 
3.  Tuang santan dan gaul hingga sebati.  Masukkan air kisaran tadi sedikit demi sedikit hingga menjadi seperti adunan pankek.  Masukk yis segera, gaul rata.  Tutup mangkuk adunan dengan plastik dan rehatkan selama 1-2 jam atau lebih hingga adunan menjadi ringan dan berbuih.
4.  Panaskan non-stick pan bersaiz 4in dengan sedikit majerin.  Tuang satu senduk adunan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan atas berbuih dan kering, terbalikkankan.  Biarkan beberapa minit sebelum di angkat.
5.  Hidang bersama kelapa parut.
Apam Bakar Kelantan