Kek Keju Oreo Dingin / No Bake Oreo Cheesecake

Bahan Dasar

Bahan Krim Keju


Loyang 8in - Loose Base Tin (di gris mentega cair)

Cara-cara :
  1. Dasar :  Gaul biskut oreo dengan mentega sedikit demi sedikit hingga rata dan boleh di kepal.  Masukkan ke dalam loyang dan tekan padat.  Simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam atau jika ingin dasar yang ranggup, bakar selama 10 minit di dalam ketuhar, biarkan sejuk.
  2. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur dengan gelatin dan biar mengembang.  Kemudian cairkan secara double boiler hingga larut.  Ketepikan.
  3. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler.  Ketepikan.
  4. Putar krim keju dan gula hingga rata dan tidak berketul.  Masukkan coklat masakan cair di ikuti gelatin dan esen vanila, putar hingga sebati.
  5. Dalam bekas lain pukul krim putar (whip cream) hingga kental.  Kaup balikkan ke dalam adunan keju sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
  6. Masukkan ke dalam piping bag dan paip satu lapisan krim keju.  Susun kepingan biskut oreo, tekan sedikit.
  7. Ulangi melapis krim keju dan susunan biskut oreo, untuk lapisan terakhir tuang baki krim keju dan ratakan permukaannya.  Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  8. Keluarkan dari loyang dan hias mengikut suka. 
  9. Untuk memotong kek keju, guna pisau yang di rendam air panas, lap kemudian baru di potong.

 Kek Keju Oreo Dingin / No Bake Oreo Cheesecake