Muffin Pandan
Sumber :  Anymz mykitchen dan Nor@Secubit Garam

Bahan-bahan
200gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1sudu kecil pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 sudu teh pandan essence

Hiasan - Almond slices, kismis, ceri atau yang di sukai

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis.

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 190C. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20 minit.
Muffin Pandan