Acar Seri Rampai
Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Santapan Lauk-pauk Tradisi
Sumber :  Puan Azlita Aziz

Bahan Kisar
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
2 biji tomato

Bahan Tumis
2 sudu besar halba campur - jintan manis, jintan putih, halba dan biji sawi
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar rempah kari Babas
3 sudu besar cuka
1 ketul gula melaka
300 ml air
100 ml minyak masak
garam secukup rasa

Sayur-sayuran
5 ulas bawang putih belah 2
10 ulas bawang merah - hiris kasar
2 inc halia - hiris halus
15 tangkai cili padi ( boleh kurangkan )
2 biji timun - buang empulur dan potong memanjang
2 batang lobak - potong memanjang
50 gm bijan - di sangai ( jika suka)
Capsicum - K1 tmbah

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumis hingga harum dan pecah minyak.
2.  Masukkan cuka, air dan gula melaka, masak hingga pekat
3.  Perasakan dengan garam secukupnya.
4.  Masukkan sayur-sayuran dan gaul rata.
5.  Tabur bijan dan sedia di hidang.
 Acar Seri Rampai