Lemon Yogurt Cupcake & Lemon Buttercream
Bahan-bahan
170gm mentega tawar
270gm gula kaster
3 biji telur grade B
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
1/4 tsp salt
300gm tepung gandum
250ml susu segar
50ml plain yogurt
15 biji cawan kertas saiz sederhana
Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga bergaul rata. (scrapkan tepi mangkuk pengadun supaya adunan bergaul rata) putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang diayak tadi berselang seli dengan susu cair dan yogurt.
4. Masukkan jus lemon, garam dan parutan kulit lemon. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga rata dan berkrim.
5. Masukkan 3/4 adunan ke dalam cawan kertas (souffle cup) atau acuan muffin.
6. Bakar selama 25 minit pada suhu 160C atau hingga masak.
Lemon Buttercream
1/2 cawan krimwell / shortening
1/2 cawan mentega
2 sudu besar jus lemon
1 sudu kecil parutan kulit lemon
3 1/2 cawan gula ising - ayak
Pewarna kuning lemon
Cara-cara :
1. Putar krimwell dan mentega hingga kembang. Masukkan jus lemon dan parutan kulit lemon. Putar rata.
2. Perlahankan mixer, masukkan gula aising sedikit demi sedikit dan putar hingga bergaul rata.
3. Masukkan pewarna dan gaul sebati. Jika cream agak kering, tambahkan sedikit lagi lemon jus atau susu cair.
4. Masukkan ke dalam piping bag dengan muncung nozzle yang di sukai. Pipe ke atas cupcake.
Lemon Yogurt Cupcake & Lemon Buttercream