Begedil Kentang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
500gm ubi kentang, kupas potong baji
100 gram daging cincang
1 biji telur
1 sudu besar bawang goreng, ramas halus
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh garam
1/2 batang celery, hiris halus
2 tangkai daun bawang, hiris halus

Celupan :  1 biji putih telur - pukul ringan

Cara-cara :
1.  Goreng kentang hingga masak, tos dan lecek hingga halus ketika masih panas. Masukkan ke dalam mangkuk.
2.  Goreng daging cincang dengan sedikit minyak hingga masak dan airnya kering.   Angkat dan gaulkan bersama kentang, kuning telur, bawang goreng, celery, daun bawang, serbuk lada sulah dan sedikit garam hingga rata.
3.  Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit atasnya.  celup ke dalam putih telur dan goreng hingga keperangan.
4.  Angkat dan toskan.  Boleh di makan bersama sos cili atau di makan bersama nasi, lontong atau soto.
Begedil Kentang