Apam Labu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber : UmmiZaihadi

Bahan A
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

Bahan B
240 gm labu (dikukus/rebus)
150 gm gula kastor
1 biji telor
150 ml santan pekat

Bahan C (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder

Kelapa parut - di kukus sebentar + sedikit garam

24 biji acuan kecil - gris dengan minyak

Cara Membuat :-
1.  Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.  Rehatkan adunan selama 5 - 10 minit.
2.  Satukan bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
3.  Masukkan bahan C ke dalam adunan B sedikit-demi sedikit dan whisk hingga rata.
4.  Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati.  Tutup bekas adunan dengan plastik wrap dan rehatkan selama 1 jam.  Kaup balikkan adunan sebelum di tuang ke dalam acuan.
5.  Panaskan pengukus dan tuangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau tuang 3/4 penuh acuan-acuan kecil.  Kukus selama 15-18 minit hingga masak.  Tambahkan masa jika menggunakan loyang besar.
6.  Hidangkan bersama kelapa muda parut.

Nota:
Kalau nak apam yang merekah / mekar, gunakan acuan kertas yang diletakkan ke dalam acuan berlubang besi. Jika menggunakan acuan lompang, apam akan naik biasa saja dan tidak mekar.
Apam Labu