Chocolate Lava Cake
Sumber :  FB Group Resipi Ringkas

Bahan-bahan (Ingredient)


8 biji remekin - gris dengan mentega

Cara-cara :

  1. Cairkan butter dan coklat masakan menguunakan kaedah double-boiled sehingga cair.  Masukkan serbuk koko, kacau sampai larut.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan gula sampai gebu dan warna kuning pucat.
  3. Masukkan adunan coklat dan  tepung. Kacau sampai sebati hingga adunan menjadi likat.
  4. Sudukan dalam acuan cupcake atau cawan ramekin.  Sejukkan dalam 30 minit.
  5. Panaskan oven 180 darjah selama 10 minit api atas bawah dan bakar selama 10-15 minit.  Jangan terlebih bakar kerana kek akan masak sepenuhnya.  Pastikan permukaan atas kek masak, bila ditekan bahagian tengah, kek lembut seperti kurang masak.
  6. Keluarkan dari remekin, tabur gula icing sebagai hiasan.

Chocolate Lava Cake